Blog

Case Study: University of Winchester – Interior Design

Project: Creation of new reception and social space

Location: Winchester, United Kingdom

Area: 350.0 sqm

Project Year: 2018/2019

Contractor: EG Silverthorn & Darts

INTERIOR DESIGN FOR PROMINENT CITY CENTRE SITE & WELL LOVED CYBER ITALIA CAFÉ

As part of the University of Winchester’s developments, the University required an impressive reception for its new City Centre site. In addition, VA were asked to provide interior design for one of their well used central study cafes; Cyber Italia Cafe, kenneth Kettle Building.

The City Centre reception featured natural Maple timber, Corian and lighting effects, and integrated the University brand. The reception was designed around the users, and the desk ergonomically designed for the receptionists utilising it to ensure all requirements were met.

Cyber Italia Cafe has undergone a number of transformations, it began as a chapel in the 1960’s, was then transformed into an IT Centre in the1990’s, and over the past 10 years has developed into a study and learning cafe. In August 2019 it underwent its most recent transformation where the cafe and social interaction became a more dominant element, providing flexibility for students wishing to eat and study independently or in groups, and opportunities for socialising or individual contemplation.

This was achieved through the use of mixed furniture and defining areas. The University brand played a large part in creating the important aesthetic.

“Our ambition for the University of Winchester is to become a leading provider of sound and music education. Veale Associates understood the Universities ambitions from day one, whilst appreciating the constraints on cost and time. They brought a wealth of industry and higher education experience to the project. The concept from day one was to deliver not only first class education facilities from the visual perspective but studios fully equipped to deliver the key learning objectives whilst achieving the acoustic and technical criteria necessary for studios of this type. We couldn’t have done this without the professional and creative input from Veale’s leading people Eddie, Eloise and Richard. The outcome is visually stunning, well equipped functional facilities that fully meet the project brief delivered to quality, time and cost.”

Professor Joy Carter, Vice Chancellor, University of Winchester

Case Study: University of Winchester – City Centre Reception

Project: Creation of new reception

Location: Winchester, United Kingdom

Area: 350,0 sqm

Project Year: 2018/2019

Contractor: E G Silverthern & Darts

INTERIOR DESIGN FOR PROMINENT CITY CENTRE

As part of the University of Winchester’s developments, the University required an impressive reception for its new City Centre site.

VA Design recently completed the refurbishment of the High Street Physiotherapy Centre for University of Winchester. The refurbishment is part of a series of  improvements the University of Winchester has completed this summer.

The City Centre reception featured natural Maple timber, Corian and lighting effects, and integrated the University brand. The reception was designed around the users, and the desk ergonomically designed for the receptionists utilising it to ensure all requirements were met.

VA are proud to have a continued relationship with UoW, delivering world-class facilities for this forward looking University.

“Veale Associates understood the University’s ambitions from day one, whilst appreciating the constraints on cost and time. They brought a wealth of industry and higher education experience to the project. The concept was to deliver not only first class education facilities from the visual perspective, but studios fully equipped to deliver the key learning objectives whilst achieving the acoustic and technical criteria necessary for studios of this type. We couldn’t have done this without the professional and creative input from Veale’s leading people Eddie, Eloise and Richard. The outcome is visually stunning, well equipped functional facilities that fully meet the project brief delivered to quality, time and cost.”

Professor Joy Carter, Vice Chancellor, University of Winchester

Case Study: University of Winchester – Kenneth Kettle Social Space

Project: Creation of new reception

Location: Winchester, United Kingdom

Area: 250,0 sqm

Project Year: 2018/2019

Contractor: E G Silverthern & Darts

KENNETH KETTLE SOCIAL SPACE

The refurbishment was part of a series of improvements the University of Winchester completed to provide better facilities for its students. The KKB is a well loved well used social and learning space. The refurbishment included a new layout, soft furnishings throughout and heavily integrated new University branding within the space.

To learn more about the space and understand how it was used, VA spent a number of hours observing users and documenting how the space was navigated. Prior to embarking on the design development, we encouraged a student survey be carried out to understand what students like and dislike, and identify where improvements can be made. The refurbished space was highly flexible with zoning and a diverse range of furniture to facilitate the students varied working methods and usage.

VA is proud to have a continued relationship with UoW, delivering world-class facilities for this forward looking University.

“Veale Associates understood the University’s ambitions from day one, whilst appreciating the constraints on cost and time. They brought a wealth of industry and higher education experience to the project. The concept was to deliver not only first class education facilities from the visual perspective, but studios fully equipped to deliver the key learning objectives whilst achieving the acoustic and technical criteria necessary for studios of this type. We couldn’t have done this without the professional and creative input from Veale’s leading people Eddie, Eloise and Richard. The outcome is visually stunning, well equipped functional facilities that fully meet the project brief delivered to quality, time and cost.”

Professor Joy Carter, Vice Chancellor, University of Winchester

New 7.1 mix rooms for Frontier Developments

VA are proud to have delivered 2 new 7.1 mix rooms for Frontier Developments, the game developers responsible for Elite Dangerous and the recently released Jurassic World: Evolution. 

The new 7.1 mix rooms feature acoustic design by master acoustician Dr. Eddie Veale, monitoring from Dynaudio and Genelec, monitor control by SPL and interfaces by RME. The rooms were designed to facilitate the object orientated mixing that game audio demands, and to allow in-the-box mixing for cinematic release work.

VA also designed and installed 10 5.1 production rooms for the Frontier Audio team audio designers personal studios.

Case Study: University of Winchester – Recording Studios

Project: Creation of several studios

Location: Winchester

Area: 173m

Project Year: 2017

Contractor: EG Silverthorn

NEW MUSIC & SOUND RECORDING STUDIOS UNIVERSITY OF WINCHESTER

VA transformed a dance studio into a 5 room music studio complex for the University of Winchester to support their expansion of audio recording and mixing for music production and film post-production.

The University commissioned Veale Associates to review their proposals and examine course structures and content to ensure the facilities satisfied student access and work demands. VA then designed the studio complex to comprise of two 5.1 control rooms, two live rooms and a Foley room. Extensive re-modeling was also undertaken to the access corridors to provide a new Studio Controller’s office and feature timber sound wave.

The studios were finished to a very high standard and incorporated the new University branding. The high ceiling in Live 1 provided an opportunity to design a custom acoustic diffuser manufactured by Wood-Skin and the studio equipment centered around 2 Audient ASP8024HR consoles with monitoring by Amphion and Unity Audio. The studios were fitted out with Protools and Logic and featured a Focusrite RedNet system to provide networkable audio across the entire complex.

“Our ambition for the University of Winchester is to become a leading provider of sound and music education. Veale Associates understood the Universities ambitions from day one, whilst appreciating the constraints on cost and time. They brought a wealth of industry and higher education experience to the project. The concept from day one was to deliver not only first class education facilities from the visual perspective but studios fully equipped to deliver the key learning objectives whilst achieving the acoustic and technical criteria necessary for studios of this type. We couldn’t have done this without the professional and creative input from Veale’s leading people Eddie, Eloise and Richard. The outcome is visually stunning, well equipped functional facilities that fully meet the project brief delivered to quality, time and cost.”

Professor Joy Carter, Vice Chancellor, University of Winchester

Lennon’s home studio celebrated in new book

Scott Cardinal is part of The Cardinals, the creative team behind the books, and he believes that Ascot Sound was a significant milestone in the early development of the professional-grade home studio. “When Lennon met with acoustician Eddie Veale, who designed the facility, he simply said, ‘Build me a studio that is a good as Apple’s,” says Cardinal.